KURSER

Jag ordnar kurser eller individuell undervisning i qigong, mindfulness, töj o böj eller som stödperson/coaching. Antingen online eller irl.


Jag har också kurser i Arbis. Vem som helst kan delta, ingen skillnad vilken hemkommunen är. Det är möjligt att när som helst komma med på en arbiskurs i medicinsk qigong som jag leder i Skogsparkens gympasal i Nykarleby januari - april.

Du är välkommen som du är, den enda egenskap som förväntas är ett öppet och vänligt sinne. Alla övningar är fysiskt lätta att göra och man lär sig dem snabbt. Nivån är sådan att både nybörjare och de som tränat tidigare kan delta. Du behöver inte fundera på om du "klarar det".


Är du intresserad t.ex av en kurs i Här och nu? En onlinekurs där vi i teori, praktik och diskussioner övar upp förmågan att vara närvarande, leva här och nu, att fånga dagen. Träning för kropp och sinne, speciellt för att hantera de förändringar och svårigheter som livet ger.

Ett av mina specialområden är "mindfulnessbaserad smärtreducering", alltså hur man i vardagen och genom speciella övningar kan använda mindfulness för att på egen hand minska det lidande som förorsakas av kronisk eller långvarig fysisk eller psykisk smärta.

Enskilda träffar, specialsydda kurser eller enskilda föreläsningar eller workshops kan också ordnas, online eller fysiskt.

Är du intresserad av att lära dig den urgamla qigongserien 5zang? En mjuk sammanhängande serie som liknar en dans. Serien har också kallats "den kosmiska dansen". Nedan finns mera information om 5zang. Hör av dig om du är intresserad!


5zang

Rörelseserien 5zang är en urgammal, tretusenårig skatt, som bygger på Traditionell Kinesisk Medicin, alltså "medicinsk" qigong. Serien används för att reglera kroppens energiflöden, de viktiga inre organens funktioner, rygg och nervsystem. Serien balanserar kropp och sinne och är därför bra vid stress. Det finns många legender om seriens kraftfulla effekter. Serien består av olika delar som sammanfogas till en mjuk, harmonisk enhet: lilla kretsloppet, levern, hjärtat, mjälten, lungorna, njurarna, ryggmärgen och skyddet. Serien är fysiskt mycket lätt, vilket gör att de flesta kan utföra den, trots diverse krämpor och begränsningar i rörlighet. Den lämpar sig mycket bra bl.a. för rehabilitering, förebyggande, immunförsvar och klarhet i tanke och intuition.

Under de otroliga tretusen år som man utövat serien, har den fått olika namn. Serien kallas även för "fem handflators rörelse" eller "sex hemliga ord" eller "den kosmiska dansen" eller "Dao Yin Shu". Serien är verkligen qigonghistoria.

Enligt legenden var det en militärläkare som grundade serien efter 30 års meditation i en grotta. Systemet har utvecklats och förvaltats av familjen Wu Lee och togs till Sverige av Master Marcus Bongart. I Österbotten går serien under namnet 5zang, vilket på ett bra sätt beskriver rörelsens nära och kompletta samband med de fem elementen (trä, eld, jord, metall och vatten) och fem organen (lever, hjärta, mjälte, lungor och njurar).

Jag är diplomerad 5zanginstruktör och har många års aktivt utövande av serien.